A világ, melyben a különleges állatok élnek.

Nipper

A jelelő gorilla

2018. október 17. - SnoopyInk

Üdvözlök mindenkit! 

Ez az első bejegyzésem remélem tetszeni fog és minél többen követni fogjátok ezt a nagyszerű blogot. :) Első téma amit publikálok egy nagyon érdekes főemlősről fog szólni. 

Koko, a nőstény nyugat síkvidéki gorilla, mely többek között arról vált híressé, hogy számos jelnyelvi kézjelet megtanult az amerikai jelnyelv (ASL) módosított változatából. Eredeti neve Hanabi-kó, mely szó szerinti fordításban annyit jelent "tűzijátékgyermek" . Ezt a nevet valószínűleg azért kapta, mert 1971. július 4.-én született és mint tudjuk az amerikaiak ezen a napon ünneplik hatalmas tűzijátékokkal a függetlenségi nyilatkozat  1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy-Britanniától.

977833.jpg

Kicsit elkalandoztam. :) Szóval Koko, egy San Francisco-i állatkertben jött napvilágra, ahol Dr. Francine Petterson pszichológusnő  elég fiatalon elkezdett foglalkozni vele. Neki köszönhetően Koko magasabb szintre ért el az emberi jelnyelv elsajátításában, mint bármely állat. Nagyából 2000 angol szót ért meg és 1000 fogalom jelét képes használni. Az intelligencia hányadosa pedig 70-95 között mozog. Hihetetlen, hogy egy főemlős mire képes ha egy teljesen más környezetben nő fel és teljesen más mentális ingerek érik. Lenyűgöző. A gorillák intelligenciájáról nem lehetett sokat tudni Koko előtt. Szellemi, nyelvi fejlődése megfigyelése felbecsülhetetlen információkkal segítette az emberszabásúakkal kapcsolatos kutatásokat. Nem mellesleg meg tanult festeni, fúvóshangszeren játszani és orrot fújni. Lazításképp pedig szeret filmeket nézni. :) A Kokoval való kutatások támogatására a Gorilla Foundation számos módon igyekszik nyilvánosságot szerezni az emberszabásúak különleges képességeinek. Például CD-t jelentettek meg "Fine Animal Gorilla" és "Man Stupid" címmel. De az alapítvány honlapján megjelenítették a gorilla által festett festményeket is.

koko2_copy.jpg

kokorecorder-gorilla_wide-dc770b19d0cae4c2dc5f1a7fbc88f05ff23d56c5-s800-c85.jpg

Dr. Petterson lejegyezte, hogy olyan szavakat is ki tudott fejezni amit meg sem tanítottak neki. Például "gyűrű".Úgy próbálta elmondani,  hogy helyette két szót jelelt el. Az "ujj" szó és az "ékszer" szó jeleit. 

Koko szerette a cicákat. Először 1983. karácsonyán jelezte gondozói felé, hogy szeretne egy cicát, ám ekkor csak egy plüss cicát kapott. Nem is leplezte csalódottságát és a szomorúságnak megfelelő jelet mutatta. 1984-ben végre választhatott magának egy kis macskát, akit All Ballnak nevezett el. Úgy gondozta mintha egy bébi gorilla lett volna.

Kapcsolatukról Dr. Peterrson könyvet is írt, Koko kiscicája címmel.

Sajnálatos módon ugyanebben az évben All Ball kiszökött a ketrecéből és elütötte egy autó. Kokot nagyon megviselte a kisállat elvesztése és a "rossz", a "szomorú" és a "sír" jelekkel kommunikálta, hogy érti a kiscica elvesztését.

Koko volt az első aki örökbe fogadott egy háziállatot.

Miután megtapasztalta milyen gondoskodni egy másik élőlényről, jelezte gondozói felé, hogy szeretne egy gorilla bébit. Ekkor már 43 éves volt. Volt egy hím gorilla Michael, akivel éveken át élt együtt. A gondozók remélték, hogy egymásra találnak és utódokat fognak nemzeni de szemlátomást úgy tekintettek egymásra mintha testvérek lennének. Kokonak és Michaelnek így sosem lett kicsinyük. Michael egyébként 27 évesen elpusztult. Később kapott egy másik társat de semmi nem változott. Végül Koko 2018. június 19-én elpusztult és megkezdte túlvilági életét ahol remélhetőleg ismét boldogságra talált.

A bejegyzés trackback címe:

https://nipper.blog.hu/api/trackback/id/tr714289703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása