A világ, melyben a különleges állatok élnek.

Nipper

A róka lehet az ember új legjobb barátja?

2019. február 08. - SnoopyInk

Az elmúlt pár évben új trend ütötte fel a fejét, melynek középpontjában a rókák állnak. Vajon eljött az ideje, egy újabb hosszú távú barátságnak ember és állat között? Nézzük meg kicsit közelebbről.

kezdoposztkep.jpg

Mindenek előtt tisztázzuk le a tényt, hogy bármennyire is hasonlítanak egy kutyára NEM kutyák. Ne várjuk el tőlük, hogy hipp hopp öleb lesz belőlük. Ugyanakkor ha kellő türelemmel és megértéssel leszünk feléjük, kialakulhat egy fajta bizalmas barátság. Nyilván mindegyik állat más-más személyiséggel rendelkezik így egyik jobban kötődik a gazdájához mint a másik. Bár e tekintetben inkább a macskákkal fedezhető fel hasonlóság.
posztkep.jpgHogy lehet beszerezni?

Hozzájutni nem olyan egyszerű, ugyanis a legtöbb rókát kis korukban árván találja meg egy-egy vadász vagy vadonban csatangoló turista. Tudni kell, hogy Magyarországon a rókatartás nem illegális.

Az állattartásra vonatkozó szabályok nagy részét nem országos szinten mondják ki, hanem ezek településről-településre változnak, ezért mindig a saját városunk önkormányzata által megszabott elvek az irányadóak.

A legtöbb településen a befogadott rókákat, bejegyzett haszonállatként tartják nyilván ennek megfelelően tartását a külterületeken általában engedélyezik.

posztkep2.jpg

Tartásuk és gondozásuk.

Míg a természetben mindössze 3-5 évig maradnak életben a különböző betegségek, élelem hiány, autók vagy vadászok által történt elhalálozások miatt, addig az ember oltalma alatt akár 10 évig is elélhetnek. Gondozásukat illetőleg készüljünk fel arra, hogy nem olyan egyszerű mint egy kutyáé vagy macskáé. Rendkívül intelligens állat és egy valódi szabadulóművész. Nem tanácsos az udvaron szabadon engedni mert kíváncsi természete miatt könnyen a szomszédban köthet ki. Ha szegény Juli nénire nem szeretnénk a frászt hozni alakítsunk ki neki egy tyúkokra is biztonságos kennelt.

8718475519058_a_en_r458.jpgFontos, hogy ne a képen látható kennel fajta legyen a megoldás! A rókák ásnak, nagy a mozgás igényük és egy macska ügyességével másznak fel egy kerítésen.

Nincs más megoldás, mint a kennelt szökés biztosra kell elkészíteni. Az alját mélyen le kell betonozni, a tetejénél pedig meg kell hosszabbítani a kerítést úgy, hogy kissé behajoljon, ezáltal meg akadályozva, hogy felmásszon és kijusson.posztkep4.jpg

Etetésnél figyelni kell, a négy hétnél fiatalabb kölyköket speciális anyatej pótlóval kell etetni, erre általában alkalmasak a kölyökkutyák számára készített termékek. Az etetések 2-3 óránkét kövessék egymást.  A negyedik héttől fokozatosan elkezdhetjük a szilárd táplálék adását, ami annyit jelent, hogy vagy tiszta húst vagy felnőtt kutyaeledelt adunk nekik. Ami még hasznos lehet talán az az oltás kérdése de itt sem kell kétségbe esni, mivel a kutyákra kiszabott oltóanyagot használják a rókák esetében is.

posztkep5.jpg

Láthatjuk tehát, hogy tartásukat nem is annyira a jogi procedúra nehezíti meg, hanem leginkább a rókák háziasítatlanságukból  adódó alap természetük, amibe nem biztos, hogy bele kéne avatkozni.

De lássunk pár örömteli pillanatot a házi rókák életéből :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nipper.blog.hu/api/trackback/id/tr2214554884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása