A világ, melyben a különleges állatok élnek.

Nipper

Orrokat készíteni! Merüljünk bele kicsit az ázott kutyaszagba.

2018. november 21. - SnoopyInk

Ázott kutyaszag. Tudod, hogy miről beszélek. A szag, amiről olyan ember is tudja, hogy micsoda, aki életében nem tartott kutyát. Kimondani is elég. Ázott kutyaszag. Máris érzed azt a bizonyos szagot. Pedig ez a velejárója ha az ember kutyát tart. Na de, hogy működik? Mi okozza? Mit lehet ellene tenni? Ezeket a kérdéseket vesszük górcső alá.

vizes-kutyus_width.jpg

Akár honnan közelítjük meg a dolgot, ha van kutyánk feladatunk lesz a gondozása részeként a fürdetése is. Ezek a fürdetések szültek néhány vicces videót is, amit megosztanék veletek. 

A videó elég jól bemutatja mire kell felkészülni ha kutyát akar az ember. Na persze kicsit ki van sarkítva a dolog mert nem minden kutya fürdetés ennyire macerás. De kell egy kicsit nevetni is nem?

Na de, hogy működik?

A kutya bundájában baktériumok, élesztőgombák és mikroorganizmusok milliói élnek. Ez egy természetes dolog. A dolog ott válik izgalmassá, hogy ezek a mikroorganizmusok is táplálkoznak és salakanyagot termelnek. Ennek van egy jobb megfogalmazása is de ez nem egy tankönyv. Tehát a salakanyag ott marad a szőrszálak közt. Itt jön a képbe a víz ami előidézi az ázott kutyaszagot. 

A víz feloldja a mikroorganizmusok végtermékét, az párologni kezd és ki jut a levegőbe. Bele jut az orrunkba ahol mi érezzük a mikroorganizmusok kvintesszenciáját, a szagukat.

Na és mi okozza?

  • Benzaldehid (mandulás aroma)
  • Phenylacetaldehyde (mézes - virágos aroma)
  • Acetaldehyde (gyümölcsös - dohos aroma)
  • Phenol (gyógynövényes aroma)
  • 2-Methylbutanal (dohos - diós aroma)
  • p-Cresol (fekália aroma)
  • Dimethyl Trisulfide (kénes aroma)
  • 1-Octen-3-Ol gomba szerű aroma)
  • 2-Nonanone (gyümölcsös aroma)
  • 2,3-Dietyl-5-Methylpyrazine (földes aroma)

Az az érdekes, hogy külön külön mindnek más jellegű szaga van ami nem feltétlenül büdös.Együtt azonban kimondottan kellemetlen elegyet alkotnak. 

Mit lehet ellene tenni?

Semmit. Ez egy természetes velejárója házi kedvencünknek.kutyaparfum1.jpg Léteznek ugyan különféle samponok, parfümök de én azért kétszer meg gondolnám mit teszek a kutyámmal. Nem biztos, hogy okos dolog mesterségesen befolyásolni kutyánk szagát.

A bejegyzés trackback címe:

https://nipper.blog.hu/api/trackback/id/tr7614381680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása