A világ, melyben a különleges állatok élnek.

Nipper

Mesterséges fecskefészek. Így is lehet segíteni őket.

2019. május 13. - SnoopyInk

Még mindig tart a telelésből vissza érkezett fecskék első költési időszaka. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a fészkek épségére. Viszont az állat világban is történnek balesetek és bizony egy-egy fészek néha megreped, eltörik vagy leesik a helyéről. Ekkor sem kell kétségbe esni, mutatom a megoldást.

28139002727_32deae3e8f_z.jpg

Léteznek mesterséges fecskefészkek amikkel helyettesíteni lehet a megrongálódott fészkeket. Ahhoz, hogy tudjuk milyen fészket válasszunk, tudnunk kell milyen madárról is van szó pontosan. Igen tudom fecskéről. De szép kis hazánkban kétféle sárfészket építő fecske fajjal is gyakorta összefuthatunk. Az egyik a molnárfecske, a másik a füsti fecske.Lássuk melyik madárnak milyen fészke van.

Molnárfecske:

  • zárt fészket épít a tető síkjáig feltolva, kis nyílással
  • leginkább ereszek alatt, erkély és tornác beugrókban
  • egyes fészket is épít de ha van lehetősége, zsúfolt kolóniát alkot
  • nagyvárosok lakóparkjaiban is előfordul

molnarfecske.jpg

Ha le is esnek, nem feltétlenül törnek össze, hiszen a kiszáradt molnárfecske fészke nagyon kemény. Ilyen esetben, ha vissza akarjuk tenni a fészket, portalanítsuk le a fészket és a mögötte lévő falat, majd a lehető leggyorsabban kötő csemperagasztóval vagy két komponensű műgyanta ragasztóval egyszerűen ragasszuk vissza. A költés végeztével az esetlegesen megrongálódott fészket helyettesítsük mesterséges fecskefészekkel.

Füsti fecske:

  • nyitott fészket épít, a tető síkjától kicsit lejjebb akár méterekkel is
  • ha teheti istállók belsejében épít de sokszor eresz alatt is megtalálhatók a fészkek
  • egyes fészket épít de ha teheti laza csoportokban fészkel
  • a fészkek általában nem érik egymást
  • erősen kötődik az állat tartáshoz és a falusias környezethez

fusti-fecske-28090.jpg

A megrongálódott fészkeket itt is lehet helyettesíteni mesterséges fészkekkel. Esetleg ideiglenes megoldásként lehet egy fagyisdobozt vagy családi ráma margarinos dobozt, esetleg kisebb ládikát kevés földel kitömni és felhelyezni a régi fészek helyére vagy a közelébe. Ami Fontos, hogy az ideiglenes fészek nagysága és mélysége nagyjából megfeleljen az eredeti fészek méreteinek.

Most, hogy mindenki tisztában van milyen fészket is akar pótolni, lássuk, hogy néznek ki azok a bizonyos mesterséges fészkek.

                       Füsti fecske fészek                                          Molnárfecske fészek

img_5771.jpg

Ezeket a mesterséges fészkeket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján meg is lehet vásárolni potom 1500 forintért és még házhoz is szállítják. De ha az ember felcsapja a google-t és rákeres biztos, hogy talál pár oldalt ahol árulnak. Ennyi pénz igazán nem sok, hogy segítsük ezeket az állatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://nipper.blog.hu/api/trackback/id/tr3514809232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása