A világ, melyben a különleges állatok élnek.

Nipper

Oltalmazd a füsti fecskét az év összes napján!

2019. március 05. - SnoopyInk

Mostanában igen felkapott állat lett egy Magyarországon is híres madárfaj, a füsti fecske. Nem véletlen, hiszen március közepe táján érkeznek meg az első példányok hazánkba. Lássunk pár érdekességet erről az igen hasznos madárról.

posztkep9_2.jpg

Mint említettem igen hasznos, hiszen repülő rovarokkal táplálkozik mint például szúnyogok, legyek, levéltetvek és kisebb lepkék. Eredetileg sziklapárkányokon és barlangokban fészkelt de mára már a legtöbb példány a városok és falvak házainak az eresze alá kényszerült. Hazánkban védett állatként van nyilvántartva és a természetvédelmi értéke 50 000 forint. 

posztkep12.jpg

Védelmük szempontjából az április és május a két legfontosabb hónap, ugyanis a telelésből visszatért madaraknak ilyenkor van az első költési időszaka. Magyarországon az összes fecskefaj és azok élőhelyéül szolgáló fészkük is, egész évben védelmet élvez. Tilos lakó, pihenő, költő és fészkelő helyük lerombolása vagy károsítása. A dolog akkor válik izgalmassá, mikor a felújítandó ház eresze alatt fészkel. 

posztkep7_1.jpg

Minden olyan épületrészen, ahol fecske fészek található és külső felújítás vagy karbantartás szükségeltetik, a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető. A tevékenység engedélyezhető, ha az nem veszélyezteti a madár szaporodási vagy túlélési esélyeit.

Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy szükség esetén ha nincs más megoldás, a hatóság adhat engedélyt a fecske fészkek eltávolítására abban az esetben ha az a költési időszakot nem befolyásolja. Azaz a felújítás március vége előtt fejeződjön be.

Ha esetleg zavar bennünket a madarak ürüléke a fészkek alatt, megoldás lehet az úgy nevezett fecskepelenka felszerelése a fészek alá. Ezt a kis kiegészítőt mi magunk is elkészíthetjük ha van egy kis kézügyességünk. Készíthetjük fából, fémből vagy műanyagból is.

Erről van szó:

posztkep13.jpg

Az a lényeg, hogy felfogjuk, megóvásukban a lakosságnak van az egyik legnagyobb szerepe és felelőssége is.

posztkep10.jpg

posztkep5_2.jpg

posztkep6_2.jpg

posztkep8_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nipper.blog.hu/api/trackback/id/tr1114668365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása